Mensen uitnodigen bij je (online) geloofsgemeenschap in de anderhalvemeter-samenleving

Kerkproeverij

5 stappen om mensen te betrekken bij je gemeenschap

Je kijkt met verbazing naar de statistieken van je livestream: er kijken veel meer mensen dan normaalgesproken aanwezig zijn bij je dienst. Hoe betrek je deze mensen bij je gemeenschap? Hoe help je je leden om uitnodigend te zijn? En hoe doe je dat eigenlijk als je straks wel weer mag samenkomen, maar slechts met een beperkt aantal mensen? 5 stappen.

Stap 1: Wees bewust van de aanwezigheid van gasten

Zoals bijna altijd is stap 1: bewustwording. Wanneer jij – en iedereen die meewerkt aan de online kerkdiensten – beseft dat er gasten meekijkt, zul je daar eerder rekening mee houden in hoe je communiceert. Je gaat er dan minder snel van uit dat iedereen wel weet hoe alles werkt. Licht steeds weer toe hoe jullie gemeenschap zijn in deze tijd en doe dit dus niet alleen maar in nieuwsbrieven. Er zijn nieuwe mensen die aanhaken bij de online viering en de dienst is dus dé manier om hen er ook echt bij te betrekken. 

Stap 2: Maak een eenvoudig reactieformulier

Maar wie is nu eigenlijk die anonieme kijker? Willen zij contact met je? Is er iemand uit de gemeenschap die contact met hen kan opnemen als zij daar behoefte aan hebben?

De manier om daar achter te komen is het plaatsen van een formulier op je eigen website. Hiernaar kun je verwijzen tijdens de mededelingen of aan het einde van de online kerkdienst. Het kan helpen om daarvoor een gemakkelijke link aan te maken, zoals www.jouwgemeenschap.nl/reageren. Is de livestream direct via de eigen website te bekijken, overweeg dan om het formulier er direct onder te zetten.

Moedig de kijker aan om zijn of haar gegevens achter te laten via het formuliertje. Maak het formulier zo simpel mogelijk. Vraag bijvoorbeeld het volgende:

  • Wat is je naam?
  • Wat is je e-mailadres?
  • Wat is je telefoonnummer?
  • Stel je er prijs op als we contact met je opnemen om te horen wat je van deze viering vond?

Houd wel rekening met de privacywetgeving. Het is belangrijk om duidelijk te maken hoe je de gegevens gebruikt en bij het formulier een vinkje te plaatsen om akkoord te gaan met het gebruik van de gegevens.

Chatfunctie op YouTube

 Je kunt het samen kijken op verschillende manieren aanpakken:

  • Je kunt één op één met iemand (je gast) afspreken. Dat maakt het wellicht iets veiliger voor de ander om aan te haken.
  • Je kunt dit met een groepje mensen uit jouw geloofsgemeenschap doen. Zo wordt ook het netwerk van je gast vergroot en ervaart hij of zij meer van de gemeenschap. Ben je aangesloten bij een huisgroep of Bijbelkring? Kijk dan bijvoorbeeld samen met die groep, zodat jouw gast ook kan proeven aan die manier van kerk-zijn.
  • Als jouw gemeenschap al gewend is om de online diensten via bijvoorbeeld Zoom te beleggen, kun je natuurlijk ook je gasten direct bij deze Zoom-bijeenkomst uitnodigen.

Let op: niet iedere internetverbinding en videokaart kan deze intensieve manier van videoconferencing goed aan. Test dus eerst even of het bij jou werkt.

Samen kijken vanuit huis

Hoewel er natuurlijk nog steeds voorzichtigheid geboden is, is er binnen de huidige regelgeving ook de mogelijkheid om enkele mensen bij je thuis uit te nodigen. Je kunt dan samen de dienst bekijken en er direct met elkaar over doorpraten. Op dit moment geldt het dringende advies van een maximaal aantal van 3 gasten in huis, rekening houdend met 1,5 meter afstand. Overweeg je deze vorm? Bekijk dan ook de richtlijnen die er vanuit jouw gemeenschap of kerkgenootschap gegeven worden. 

Gebruik de uitnodigingskaartjes-en afbeeldingen

In 2020 biedt Kerkproeverij speciale uitnodigingskaartjes aan die je kunt gebruiken om buren, vrienden en familie uit te nodigen. Op de website www.kerkproeverij.nl vind je afbeeldingen die je kunt delen via Whatsapp, Instagram, Facebook en andere kanalen. Deel deze van harte en vul ze bij voorkeur aan met een persoonlijk bericht. De kracht van de uitnodiging zit namelijk in de relatie.

Deel je liever een fysieke uitnodigingskaart uit? Dat kan ook! Ook is er een pdf-bestand te vinden voor kaartjes die je kunt laten drukken in een oplage naar keuze. (Tip: kies voor duurzaam/gerecycled papier.) Dit pdf-bestand kun je zelf gemakkelijk aanvullen met informatie over de viering waarvoor je de ander uitnodigt.

Doe het niet alleen

Ieder jaar met Kerkproeverij wijzen we er weer op: het succes zit in het uitnodigen en niet in het antwoord dat de ander je geeft. Wij hoeven en kunnen een ander niet controleren. Uitnodigen is voldoende. Laat het antwoord over aan God en de ander. Bid dat de ander zich veilig mag voelen om te delen wat hij of zij ervaart. En bid voor jezelf om moed en vertrouwen. Vind je het spannend om uit te nodigen? Deel het! Daar zijn we tenslotte een geloofsgemeenschap voor.

Tekst: Jan Willem Janse (MissieNederland)